Ste že v nizkem štartu za pričetek uporabe davčnih blagajn?

09. 12. 2015 - By Gregor@HubTie
Krepko smo že zakorakali v december, ko se je pričelo poskusno obdobje uvajanja davčnih blagajn. Od 1. 12. do 8. 12. je namensko digitalno potrdilo za davčne blagajne prevzelo že 14.202 davčnih zavezancev, davčno pa se je potrdilo 226.685 računov. 
Ste tudi vi že med njimi? Če slučajno še niste, svetujemo, da čimprej uredite vse potrebno za pričetek uporabe. 

- Najprej seveda izberite ponudnika opreme za izdajanje davčno potrjenih računov.

- V naslednjem koraku morate poskrbeti za ustrezno strojno opremo. V večini primerov lahko uporabite kar obstoječo elektronsko napravo (računalnik, tablico, pametni telefon ... pri nas tako za Android kot tudi iOS naprave), dokupite pa samo tiskalnik za izpis računov.

- Če v poslovnih prostorih, kjer izdajate račune nimate dostopa do interneta, morate poskrbeti tudi za to. Enostaven način je zakup prenosa mobilnih podatkov. 

- V naslednjem koraku si zagotovite namensko digitalno potrdilo, ki ga prevzamete prek sistema eDavki, za to pa lahko pooblastite tudi nas. 

- Svoje kupce morate na vsaki elektronski napravi za izdajo računov obvestiti o novi obveznosti izdaje računov in obveznosti kupca, da prevzame in zadrži račun. Več o tem si lahko preberete na spletni strani Ministrstva za finance.

- Do pričetka uporabe davčne blagajne pripravite tudi interni akt o popisu poslovnih prostorov, dodelitvi oznak poslovnim prostorom in pravilih za dodeljevanje zaporednih številk računov. Vzorce najdete tukaj od strani 118 dalje.  

- Pred prvo izdajo računa morate FURS-u prek davčne blagajne sporočiti podatke o poslovnih prostorih (davčno številko, oznako poslovnega prostora, identifikacijsko oznako stavbe, kjer se nahaja poslovni prostor, naslov poslovnega prostora zavezanca, ko zavezanec izdaja račune v nepremičnem poslovnem prostoru, vrsto poslovnega prostora zavezanca, ko zavezanec izdaja račune v premičnem poslovnem prostoru, podatek o zaprtju poslovnega prostora, če gre za trajno zaprtje, podatek o proizvajalcu ali vzdrževalcu programske opreme za izdajanje računov in datum začetka veljavnosti podatkov, ki se sporočajo).

- Zagotovite si tudi rezervno vezano knjigo računov, za primer okvare elektronske naprave (potrjeno prek programa eDavki). 

1
Copyright © 2022 HubTie, AM Plus d.o.o., Vse pravice pridržane. | Izdelava MMstudio