Ste že pridobili namensko digitalno potrdilo?

15. 11. 2015 - By Ana@HubTie
Za delovanje svoje davčne blagajne boste vsi davčni zavezanci potrebovali namensko digitalno potrdilo, za katero lahko od 15. 11. 2015 dalje oddate vlogo prek portala eDavki. Tisti zavezanci, ki ne uporabljate sistema eDavki, pa boste lahko za pridobitev namenskega digitalnega potrdila pooblastili koga drugega (npr. računovodski servis ali ponudnika davčne blagajne).

Kako to storite? Na spletnih straneh eDavki ali Finančne uprave RS natisnite obrazec, ki se imenuje »Obrazec za dodelitev in preklic zunanjih pooblastil v sistemu eDavki«, ga izpolnite (določite pooblaščenca) in ga pošljite na finančni urad, kjer imate registrirano podjetje ali dejavnost. Seznam finančnih uradov s kontaktnimi podatki je objavljen na spletni strani Finančne uprave RS. Pooblaščenec bo lahko nato v vašem imenu vložil zahtevek za pridobitev namenskega digitalnega potrdila in ga tudi prevzel. Kot pomoč pri izpolnjevanju obrazca je na voljo tudi primer oziroma vzorec izpolnjenega obrazca.

Kaj, če davčni zavezanec že ima pooblaščenca za poslovanje prek sistema eDavki?
V tem primeru je treba preveriti, kakšno pooblastilo mu je že bilo dodeljeno. Če je bilo to splošno pooblastilo, ki vključuje tudi nove obrazce, se bo takšno pooblastilo nanašalo tudi na pridobitev namenskega digitalnega potrdila. To pomeni, da davčnemu zavezancu ne bo treba ponovno vlagati novega pooblastila.

Celotno FURS-ovo sporočilo za javnost si lahko preberete na povezavi.

1
Copyright © 2023 HubTie, AM Plus d.o.o., Vse pravice pridržane. | Izdelava MMstudio