12 najboljših marketinških idej za trgovce med prazničnim časom

01. 12. 2015 - By Ana@HubTie
Prazniki in počitnice … čas za sprostitev in odklop od napornega delovnika. A tudi odlična priložnost podjetniške ideje, s katerimi bo vaš posel zacvetel. Nekaj smo jih zbrali spodaj, preverite, kaj lahko uporabite zase.

1) OBLIKUJTE SVOJE CILJE
Razmislite o trajanju vaše praznične sezone. Pri tem bodite natančni ter definirajte začetni in končni datum prazničnega časa za vaš posel, ključne dogodke in ukrepe, ki jih morate izvesti. Določite ključne cilje, ki so vam pomembni za praznični čas: so to novi kupci, višji prihodek, večja lojalnost obstoječih kupcev, višja poraba na posamezno stranko  …? Bolje določiti manjše število ciljev, ki jih boste zagotovo opravili, kot pa preveliko število preveč ambicioznih ciljev, ki bodo ostali neizpolnjeni.

2) NAČRTUJTE ZALOGE VNAPREJ, Z UČENJEM IZ IZKUŠENJ
Upravljanje z zalogami je večkrat ključnega pomena za uspeh vašega posla. So vaši dobavitelji zanesljivi in na voljo, ko jih potrebujete? V pripravah na praznično sezono se ne bojte naročiti preveč zaloge – bolje, da prodajate še po praznikih, kot da vam sredi vrhunca sezona zaloge zmanjka. Razmislite o rezervnih dobaviteljih za vaš ključen del ponudbe, za primer, če bi šlo kaj narobe. Preglejte vaše poslovanje za morebitna ozka grla, ki povzročajo neučinkovitosti in jih odpravite še pred pričetkom praznične sezone.  

3) RAZMISLITE O DODATNIH ZAPOSLENIH 
Povišanje prodaje v prazničnem času ne bo prineslo zgolj potrebe po večji zalogi; prepričajte se tudi, da boste imeli dovolj osebja, ki bo izpolnilo povišana povpraševanja. Če vam pri iskanju in uvajanju dodatnega osebja pomagajo zaposleni, jim za to dodelite ustrezno usposabljanje z dovolj veliko mero avtonomije za samostojno odločanje -  tako boste veliko verjetneje dobili dobre rezultate. 

4) UPORABITE SPLETNO OGLAŠEVANJE ZA DVIG ZAVEDANJA 
Spletno oglaševanje je eno izmed priročnih načinov,  s pomočjo katerega lahko targetirate vaše kupce. Pri tem bodite posebej pozorni na tiste kupce, ki pri vas zapravijo največ oziroma vam prinašajo največjo dodatno vrednost (zapravijo največ glede na strošek, ki ga zapravite za prodajo). S spletnim oglaševanjem na Googlu ali Bingu običajno plačate samo, kadar je oglas klikan, kar je precej učinkovito, kadar hočete na vašo stran spraviti točno določeno skupino ljudi. 

5) NAMENITE POZORNOST OBSTOJEČIM KUPCEM
Včasih je pomembneje, kot pridobiti nove kupce, nameniti pozornost obstoječim kupcem. Če negujete obstoječo bazo kupcev in zagotavljate dober produkt / storitev, se bodo le-ti z veseljem vračali in vas priporočali drugim.  Brezplačni vzorci / popusti / boni / sezonska darila  / … možnosti je ogromno, razmislite, kaj najbolje deluje pri vašem poslu.


6) NE POZABITE NA ZLATA PRAVILA MARKETINŠKIH KAMPANJ
Pri načrtovanju marketinških kampanj ne pozabite na zlata pravila za oblikovanje le-teh: 
- Merljivost kampanj (primerjajte rezultate in stroške kampanje, da ugotovite, katere komponente so bile pri posamezni kampanji uspešne)
- Personaliziranost kampanj (ena izmed prednosti majhnih podjetij je možnost prilagoditve svojim kupcem. Zasebni dogodki s popusti pri nakupih za vaš segment cenjenih kupcev? Dobra ideja, kajne? 
- Deljivost kampanj (world-of-mouth je še vedno odlična oblika oglaševanja. Osebno ali spletno, poskrbite, da bodo vaši kupci zavzeti zagovorniki kampanje, ki jo bodo lahko delili tudi na družbenih omrežjih)
- Ponovna uporaba kampanj (nastavite akcijo tako,da jo boste v prihodnosti lahko razvijali. To vam bo prihranilo čas, ustvarilo domačnost in prepoznavnost)
- Profesionalnost kampanj (če vam zmanjkuje časa, ne hitite s polovičarsko pripravo kampanj, ki bodo izgledale neprofesionalno).

7)  VAŠA SPLETNA STRAN MORA BITI VEDNO AKTUALNA
Ne dovolite, da bi izgubili posel, ker vaše stranke ne bodo imele zadostnih informacij oz. bodo le-te napačne. Imate linijo za pomoč strankam, ki je na voljo v določenem obdobju? Se ukvarjate z zamudami zaradi nepričakovanih težav? Ne pozabite tega sporočiti svojim strankam. Med počitniškim obdobjem se splača izboljšati svojo spletno stran s ponudbo  brezplačne poštnine, pripraviti video z demonstracijo produktov, izboljšati prikazovanja na mobilnih napravah itd.

8) PARTNERSKE PRILOŽNOSTI
Počitniški čas je lahko za vas tudi začetek novih priložnost. Razmislite o partnerstvu oziroma co-brandingu z znamkami, ki imajo podobno ciljno skupino kot vi, da lahko pričnete izkoriščati skupne koristi. 
9) DOBRO IZKORISTITE DIGITALNI MARKETING
Digitalni marketing je veliko več, kot zgolj vaša spletna stran. Izkoristite brezplačna družbena omrežja, ki so lahko zelo učinkovita, pri vsem tem pa lahko še zelo dobro vpletete svoje kupce. Interakcijo lahko vzpostavljate preko bloga, e-knjig, e-mail obvestilnika, vodiča počitniških daril, navodil za uporabo produktov, personaliziranih darilnih kuponov  itd. 

10) VZDRŽUJTE POZITIVEN ODNOS Z VAŠO SKUPNOSTJO
Odzivi na podjetje, ki vrača svoji skupnosti, so običajno pozitivni. Splača se razmisliti o donacijah (denarnih ali materialnih), prostovoljstvu, sponzoriranju lokalnih iniciativ, brezplačnih produktih za relevantne organizacije (npr šole) itd. 

11) PUSTITE, DA PRIMERNA PROGRAMSKA OPREMA OPRAVI SVOJE
Prihranite čas in denar s primerno programsko opremo, s pomočjo katere boste izjemno preprosto vodili svoje zaloge, podatke pa lahko uporabite tudi za spletno prodajo. S programsko opremo za CRM lahko dobite odličen vpogled v svoje stranke: kdo so, koliko zapravijo, kako pogosto kupujejo itd. 

12) PRIDOBITE VREDNOST IZ ANALIZE PODATKOV
Bolje kot poznate svoje stranke, bolje boste lahko razvili produkte in storitve, prilagojene njim. Uporabite Google Analytics, kjer lahko z ustvarjanjem prilagojenih segmentov in poročil o spletni strani ugotovite, kateri ukrepi delujejo. Enako je z analitiko na družbenih omrežjih. Če si pridobite zaupanje strank, ga bodo priporočile dalje, kar je lahko izjemno učinkovito. Uporabite orodja za analizo, kot so Hootsuite, Sproutsocial ali Buffer za boljše razumevanje vaših ključnih kupcev. 

Povzeto po: Xero,  Small Business Guides


1
Copyright © 2022 HubTie, AM Plus d.o.o., Vse pravice pridržane. | Izdelava MMstudio